Veilig inloggen bij overheden, zorgverleners en bedrijven
Zoeken
 

SIVI: overheid zet met Idensys belangrijke stap naar breed toepasbare authenticatie

31 augustus 2017

Idensys, een initiatief van de Rijksoverheid voor veilig inloggen bij de overheid, zorg en bedrijfsleven, kan de digitale dienstverlening bij deze partijen flink verbeteren. Dat schrijft het kenniscentrum voor de verzekeringsbranche SIVI in een whitepaper. De branchebrede- en overstijgende authenticatie is een grote stap voorwaarts, mits er een toekomstgerichte strategie ontwikkeld wordt door de overheid die leidt tot brede acceptatie door organisaties en burgers.

Zekerheid en eenvoudig aansluiten

Robin Oostrum van SIVI: “Idensys kent meerdere belangrijke voordelen. Zo is het gebruik van tweefactorauthenticatie en polymorfe pseudoniemen een grote stap vooruit ten opzichte van de huidige middelen. Financiële dienstverleners kunnen eenvoudig aansluiten op Idensys-middelen via een zogeheten identiteitsmakelaar: een derde partij die alles rondom de aansluiting regelt. Tot slot krijgt de dienstverlener een nauwkeurige, op overheidsdocumenten gebaseerde set gegevens van de gebruiker – als hij of zij daar toestemming voor geeft uiteraard.”

Uitdagingen

De uitdagingen liggen volgens SIVI met name in de koppeling met Burger Service Nummer (het BSN-k register). Daarnaast zien zij ook een kip-ei-probleem: terwijl Idensys vereist dat private partijen authenticatiemiddelen ontwikkelen, zullen die pas op grote schaal instappen als Idensys breed geaccepteerd wordt.

Tevreden gebruikers

Met Idensys kunnen mensen nu al inloggen bij ruim twintig aangesloten organisaties in de zorg, bedrijfsleven en overheid. Gebruikers zijn tevreden met Idensys: uit recent gebruikersonderzoek blijkt dat het merendeel vaker en bij meer organisaties wil inloggen met Idensys.

Bron: whitepaper SIVI

Nieuwsoverzicht