Veilig inloggen bij overheden, zorgverleners en bedrijven
Zoeken
 

Inloggen met app, sms of selfie van Idensys in de zorg is succes

7 maart 2017

Online toegang krijgen tot diensten waarvoor je als patiënt meestal eerst langs je huisarts of specialist moet. Dat is nu mogelijk met Idensys; een nieuwe en veilige manier van inloggen. Zorgverleners krijgen met de digitale identiteitcheck van Idensys meer zekerheid dan ooit over wie er aan de andere kant van de lijn zit. Dat maakt digitale uitwisseling van informatie mogelijk waarvoor nu nog vaak baliecontact nodig is. Daarmee heeft de Nederlandse zorgsector een primeur.

Veiliger gevoel dan huidige manier van inloggen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken informeerde de Tweede Kamer op 7 maart 2017 over de evaluatie van de introductie van Idensys in de zorg. De gebruikerservaringen met Idensys zijn positief, ondanks het wat langere aanvraagproces door de extra identiteitschecks. Die zijn nodig om een sterke link te creëren tussen de gebruiker en zijn inlogmiddel. De grootste groep gebruikers vindt inloggen met Idensys betrouwbaar en veilig. Eén op de drie gebruikers vindt het zelfs betrouwbaarder en veiliger dan de huidige manier van inloggen bij online loketten en de zorg. En gelukkig gaat dit niet ten koste van het gebruiksgemak. Meer dan driekwart van de gebruikers krijgt gemakkelijk én snel met Idensys toegang tot de digitale omgeving van hun zorgverlener.

Met Idensys bij steeds meer organisaties terecht

Vanaf april vorig jaar worden Idensys inlogmiddelen tot op het hoogste betrouwbaarheidsniveau getest. Daarmee kan ingelogd worden bij verschillende medische centra, bij bijvoorbeeld het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Tromboseportaal van Isala. Idensys biedt verschillende manieren van inloggen: met een smscode, via een app en door het maken van selfie. De gebruiker kiest de manier die bij hem past. De meerderheid van de gebruikers wil Idensys vaker gebruiken. En dat is ook wat het kabinet wil: in 2019 moeten burgers met een inlogmiddel naar keuze kunnen inloggen bij alle publieke organisaties

Bekijk de kamerbrief voor meer informatie.

Nieuwsoverzicht